📌سوال: تفسیر این حدیث شریف چیست که مىفرماید:
«یا أَحْمَدُ! لَوْلاکَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُما»١ هان اى احمد! اگر تو نبودى، جهان را نمىآفریدم و اگر على نبود، تو را، و اگر فاطمه نبود، من شما دو نفر را نمىآفریدم.
جواب: باسمِه جلَّت اسمائُه
«أللّهُمَّ صَلِّ عَلى فاطِمَة وَ أَبِیْها وَ بَعْلِها وَ بَنِیْها وَ السِّرِ الْمُسْتِوْدِعِ فِیْها»٢ من در سخنان همه علماى شیعه و بسیارى ازدانشمندان [أهلسنّت و جماعت] بسیار پژوهش نمودم و دریافتم که سرمایه و موادّ اصلى دنیاى وجود ظاهرىِ صدّیقه طاهره حضرت فاطمه زهرا «علیها السلام» از موادّ این جهان خاکى و فناپذیر نیست، بلکه بخش مادى و ظاهرى آن وجود گرانمایه، از بهشت پرطراوت و زیباى خدا و از بلندترین درختان و برترین میوههاى آن است.
اما روح ارجمند آن بانوی بزرگ نیز که از سوی خداوند حکیم متناسب و هماهنگ با این جسم مبارک برگزیده شده، از رازها و اسرار الهی است که ما حقیقت آن را درنمیابیم و نمیشناسیم!!!!! تنها چیزی که ما در در این مورد درمیابیم، همان چیزی است که به وسیله روایات، رسیده و بیانگر آن است که روح تابناک حضرت فاطمه «علیها السلام» از فروغ عظمت و شکوه خدا آفریده شده است.
چنین مفهوم و سخنى را برخى از کتابهاى روایى از جمله کتاب «معانى الْأخبار صدوق» از امام صادق و او نیز از نِیاى گرانقدرش سالار پیامبران خدا آورده است که فرمود:
«خُلِقَ نورُ فاطِمَة قَبْلَ أنْ یُخْلقَ الْأرْضُ وَ السَّماءُ...»٣ نور وجود فاطمه پیش از آفرینش آسمان و زمین آفریده شد!
برخى از مردم پرسیدند: اى پیامبر خدا! آیا گوهر وجود فاطمه «علیها السلام» از انسانها نیست؟پیامبر «صلى الله علیه وآله» فرمود: فاطمه حوریهاى است در سیماى انسان، و خدا او را پیش از آفرینش آدم و عالم و دیگر ارواحِ انسانها... از فروغ تابناک خود آفرید.
«فاطِمَةُ حَوْراءٌ إنْسِیّةٌ خَلَقَهَااللهُ عزَّ وَ جَلَّ مِن نُورِهِ قَبْلَ أنْ یُخْلَقَ آدَم...».٤
با این بیان، با نگرش به محتواى این حدیث شریف قدسى که در بسیارى از مجموعههاى روایى آمده است، این معمّا حل مىشود که:
«لَوْلاکَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُما»
اگر تو نبودى، جهان را نمىآفریدم و اگر على نبود، تو را، و اگر فاطمه نبود، شما را پدید نمىآوردم، یعنى چه؟
و نیز روشن مىگردد که چرا در روز رستاخیز به هنگام ورود فاطمه «علیها السلام» به بهشت پرطراوت و زیباى خدا، پیامبران از آدم گرفته تا دیگران به زیارت او مىشتابند، و حتى سالار پیامبران خدا حضرت محمّد «صلى الله علیه وآله» به دیدار دُخت فرزانه خویش مىرود.
و نیز روشن مىشود که چرا پیامبر «صلى الله علیه وآله» پس از برانگیخته شدن مردم و پایان حسابرسى از آنان، نخستین کسى است که به سوى بهشت خدا مىرود و تنها یک گروه از او پیشى مىگیرد که آن گروه ارجمند نیز گروه فاطمه «علیها السلام» است.
🌹🌹وَالسَّلامُ عَلی من اتَّبَعَ الهُدَی🌹🌹
📍پانویس:
1: الجُنة العاصمة، ص149 با اندک تفاوت در واژه ها، ضیاء العالمین، ص187، کشف اللئالی عن جابر: هذا من الاسرار التی امرنا رسول الله «صلی الله علیه وآله وسلم» بکتمانه الّا عن اهلِه!!!، و مُلتقی البحرَین، ص14 و مَجمع البحرین.
2: بارخدایا درود فرست بر فاطمه و پدر او و بر همسرش و دو فرزند او و بر راز به امانت سپرده شده در وجود نازنین او.
3و4: صدوق، معانی الأخبار، ص396
📚 منبع اصلی نقل محتوا:
فضائل و مصائب حضرت زهراء «سلام الله علیها» اثر حضرت آیت الله سید محمد صادق روحانی «حفظه الله تعالی»، نسخه الکترونیکی، ص11،12،13